fredag 22 maj 2009

Nytt tak

Hej!

Nu när ställning är rest på båda långsidorna så har vi påbörjat arbetet med att byta tak. Jag har tänkt att genomföra takbytet på följande sätt.

Först ska det gamla taket rivas bort. Kvar blir de gamla åsarna som ligger längs med husets långsidor. På dessa ställer vi nya 45x145 reglar på ett c-c avstånd på 1200 mm. När dessa är på plats så får vi passa in takstolarna på utbygget. Ovanpå 145-reglarna spikar vi sedan masoniteskivor (oljebehandlad). Dessa ska ju sedan tillsammans med en 22 mm läkt bilda luftspalten under råsponten. Masoniteskivorna ska sättas över hela taket då taket blir isolerat från takfot till nock. När detta är klart så läggs papp, strö-, bärläkt och tegelpannor. Detta lät ju väldigt enkelt... Undrar om det kommer gå så lätt... :-)


haki-ställning är byggd


utsikt från taknocken


motorsåg i det gamla taket...


första 45x145 regeln provisoriskt på plats
till höger om regeln ser man åsarna taket kommer att "vila" på


Fortsättning följer....


onsdag 20 maj 2009

Stolpning utbygge!

Hej!

Det börjar visst bli lite "glest" mellan uppdateringarna... Jag ska försöka bättra mig med det!
Vi har nu börjat med att stolpa utbygget. Stolpvirke är i dim. 45x170. Invändigt ska jag sedan regla på en "installationsvägg" i 45x45 virke.


de två första väggarna är stolpade

I mellanbjälklaget har jag valt att lägga 45x145 på c-c 400 mm. Detta för att få ut så hög takhöjd som möjligt.



bjälkarna i mellanbjälklaget ligger på plats


olle visar farfar hur det ska gå till... :-)


så här ser gaveln ut när stolpar och mellanbjälklag är på plats
det som saknas är bröstningar/överliggare för fönstren

Nästa del i projektet blir att "byta" tak. Vi kommer börja med att bygga haki-ställning på båda långsidorna. Sedan skall det gamla taket rivas av. Skorstenen skall rivas. Sedan ställer vi reglar på de gamla åsarna på c-c 1200. Jag har tänkt att använda 45x145 till det. När de ny reglarna ligger på plats så vet vi den nya takhöjden. Då kan vi se hur höga stolparna ska bli till plan 2 på utbygget. Jag hoppas att vi kan ha ett nytt tak på huset och utbygget färdigstolpat inom en månad... Vad tror ni....

lördag 2 maj 2009

Nya projekt

Hej!

Nu har det nästan gått två veckor sedan gjutningen. På nått vis känndes det som om luften gick ur oss efter det... Det kanske var "spännningen" som släppte eller vad vet jag...
Hur som helst så är ju huset långt ifrån klart och nu i valborgshelgen så är vi på gång igen!
Under de första dagarna i maj så har vi höjt taket i köket. Längden på köket är ca 5,8 m och på den sträckan så var det en diff på ca 160 mm. Vi prövade att hugga ur ovanför bjälkarna i mellanbjälklaget. Sedan skulle det bara vara att pumpa upp taket med en domkraft. Sagt och gjort. Se bilderna nedan.


stämp och domkraft under arbetets gång.

taket ligger nu på plats. jämför med den gamla taklisten


en närbild på skillnaden mellan taklisten och taket efter höjningen

ett "litet" sidoprojekt är att rensa murstocken från kaj-bon. mycket "mysigt" finns i den kan jag lova.
Nästa steg är att börja med utbygget. Jag hoppas vi kan börja lägga ut syllen nästa vecka. Det skall verkligen bli spännade att se huset nya utseende.

Östragården 3 innan renoveringen

Östragården 3 innan renoveringen
Östragården har i folkmun ett annat namn, nämligen "Kalvavreten"